Novi udar na roditeljske džepove: Ako vam dete ide na ekskurziju, od sada ćete plaćati još jednu stavku
Odlazak na ekskurziju, Foto: Vladimir Šporčić

nova stavka u ponudama

Novi udar na roditeljske džepove: Ako vam dete ide na ekskurziju, od sada ćete plaćati još jednu stavku

Hoteli sa tri ili četiri zvezdice zahtevaju depozit od roditelja

Objavljeno:

Kao da roditeljima nije dovoljan udar na džep paprena ekskurzija, izlet i rekreativna nastava koje poskupljuju dva puta godišnje, nego sad neki od njih koji žele da pošalju dete na đačko putovanje moraju dodatno da iskeširaju novac za depozit u hotelu koji će dete priložiti na recepciji kako bi u slučaju štete hotel mogao da nadoknadi istu.

Za prosečni roditeljski budžet u našoj zemlji ekskurzije bilo jednodnevne ili višednevne postale su luksuz, a njihove cene i na početku ove školske godine izazvale su revolt među mama i tatama. Njihovim mukama ovde nije kraj. Taman kad su pomislili da su isplatili rate i odvojili novac za džeparac došla je i nova stavka na spisku troškova - hotelski depozit. Neki roditelji smatraju da su ovi novi zahtevi hotela opravdani, ali ima pak i drugih koji negoduju, ali ipak mora da plate...

Majka učenika osmog razreda koji pohađa osnovnu školu u centru Beograda bila je šokirana ponudom za trodnevnu ekskurziju do Bajine Bašte sa obilaskom Mećavnika i Mokre gore koja ih je koštala 26.300 dinara. Inače cena aranžmana iznosi 23.059 dinara, dok je bruto nadoknada po đaku 3.240 dinara. Ekskurziju plaćaju na četiri rate i u cenu su pored troškova puta i dnevnica za nastavnike, lekare i licencirane vodiče uključena i dva puna pansiona sa doručkom, ručkom i večerom i smeštajem u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama u hotelu sa četiri zvezdice. U programu, međutim, stoji i napomena ispisana velikim boldovamnim slovima:

- Hotel u kojem borave učenici zahteva polaganje depozita na recepciju u iznosu od 500 dinara po učeniku u slučaju štete u hotelu izazvane radnjama učenika ista se naplaćuje iz depozita u suprotnom depozit se vraća prilikom napuštanja hotela ili u punom iznosu ili umanjen na načinjenu štetu. Molimo vas o ovome obavestite roditelje i učenike - glasi zahtev hotela.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Hideo Kurihara / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbunjena majka tvrdi da do sada nikada nisu imali ovu stavku prilikom plaćanja ekskurzije, a sada im je naglašena oznakom "Važno!"

- Đaci su na putovanju bili prošle nedelje od 25. do 27. septembra. Svaki učenik je prilikom ulaska u hotel morao da plati dodatnih 500 dinara. Nastavnici su ih pred put upozorili da povedu računa pošto se ovde bukvalno sve naplaćuje. Dogodilo se da su u jednoj sobi dečaci malo ispljali zid i depozit im nije vraćen, pošto je četvorokrevetna soba čak 2.000 dinara. Ako nas oderu više od 26.000 dinara za tri dana, mogli su vala i tih 500 negde da uračunaju - smatra besna majka.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da su naši hoteli uveli ovu relativno novu meru ugledajući se na hotele u inostranstvu gde borave deca na ekskurzijama koji su uzimali od 10 do 20 evra po sobi.

Deca polupaju vrata, slome krevete

- Dešavalo se da deca na ekskurzijama polome stvari u kupatilu, slome krevete, vrata, oštete dušeke. Štete budu zaista velike i ovo je jedno od rešenja koje su doneli hoteli. Svoj zahtev bi trebalo obavezno da navedu uz ponudu ekskurzije koju dobijaju roditelji - zaključuje Seničić.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Tamara Trajković

- Deca umeju da naprave ozbiljnu štetu. Valjda misle da su to platili i da mogu da rade šta hoće. Hoteli koji imaju tri ili četiri zvezdice počeli su da traže depozit iz tog razloga i većina njih je verovatno već imala neka loša iskustva. Ovo je nešto na šta će roditelji morati da se naviknu. Iznos nije veliki, ali u slučaju da hotel zadrži novac nastavnici i vodič moraju da uzmu zapisnik iz hotela u kome stoji koja šteta je načinjena. Hoteli od gostiju koji dolaze komercijalno ne uzimaju depozit, ali imaju našu ličnu kartu i podatke i imaju puna prava da naplate štetu.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

(Espreso/Kurir/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.